Σπιροµέτρηση

Σπιροµέτρηση

Τι είναι η σπιρομέτρηση;

Η σπιρομέτρηση εξετάζει πόσο καλά μπορείτε να αναπνεύσετε και συμβάλλει στη διάγνωση διαφόρων πνευμονικών νόσων. Η εξέταση είναι ανώδυνη και συνήθως διαρκεί λιγότερο από 10 λεπτά, ωστόσο απαιτεί δυνατό φύσημα.

Φυσάτε μέσα σε μια μικρή συσκευή, το σπιρομετρο, που μετράει πόσο αέρα μπορείτε να φυσήξετε από τους πνεύμονές σας και πόσο γρήγορα μπορεί να γίνει αυτό.

 

Πρέπει να κάνετε εξέταση;

Ναι, εφόσον:

  • Είστε άνω των 40 ετών ή είστε ή έχετε υπάρξει καπνιστής.
  • Βήχετε πολύ.
  • Σας κόβεται η ανάσα όταν περπατάτε γρήγορα.
  • Ανησυχείτε για την υγεία των πνευμόνων σας.
  • Λαμβάνετε ήδη θεραπεία για κάποια πνευμονική νόσο.

 

Τι συμβαίνει κατά την εξέταση;

Η νοσοκόμα ή ο γιατρός θα σας δείξουν πώς να φυσήξετε μέσα στο πυρόμετρο πριν ξεκινήσετε. Είναι σημαντικό να φυσήξετε όσο πιο δυνατά μπορείτε κατά την εξέταση, αλλιώς τα αποτελέσματα δεν θα είναι ακριβή. θα σας ζητηθεί να φυσήξετε τρεις ή περισσότερες φορές μέσα στο σπιρομετρο. Όταν κρατάτε το σπιρομετρο θα πρέπει:

1. να εισπνεύσετε οσο πιο βαθιά μπορείτε και να τοποθετήσετε τα χείλη σας σφιχτά γύρω από το επιστόμιο.

2. Να βάλετε τα δυνατά σας και να φυσήξετε δυνατά τον αέρα σας, όσο πιο γρήγορα γίνεται.

3. Να συνεχίσετε να φυσάτε μέχρι να αδειάσουν οι πνεύμονές σας και ο γιατρός ή η νοσοκόμα να σας πουν να σταματήσετε, συνήθως μετά από τουλάχιστον 6 δευτερόλεπτα.

 

Πώς θα είναι τα αποτελέσματα;

Το σπιρομετρο συνδέεται σε υπολογιστή που δημιουργεί καμπύλες ροής-όγκου. Αν οι πνεύμονές σας είναι υγιείς, θα φυσήξετε τον περισσότερο αέρα κατά το πρώτο δευτερόλεπτο της εξέτασης.

 

Τι σημαίνουν τα αποτελέσματα;

Ο γιατρός θα χρησιμοποιήσει αυτές τις μετρήσεις για να αποφασίσει πόσο καλά λειτουργούν οι πνεύμονές σας. Αν η ποσότητα του αέρα που μπορείτε να φυσήξετε κατά το πρώτο δευτερόλεπτο είναι μικρή, ενδεχομένως να έχετε στένωση στους αεραγωγούς σας, πιθανόν λογω άσθματος ή χρόνιας αποφρακτικής πνευμονοπάθειας (ΧΑΠ). Αν λαμβάνετε ήδη κάποια θεραπεία για το άσθμα ή την ΧΑΠ (π.χ. εισπνεόμενα φάρμακα), η εξέταση σπιρομέτρησης μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να ελεγχθεί αν η θεραπεία βοηθά τους πνεύμονες σας να λειτουργούν στον καλύτερο δυνατό βαθμό. Η εξέταση μπορεί ακόμα να χρησιμοποιηθεί για να αποκλειστούν ορισμένες άλλες πνευμονικές νόσοι.

 

Προβλήματα που μπορεί να προκύψουν κατά την εξέταση:

Η αναπνοή είναι δύσκολη για ορισμένα άτομα. Φροντίστε να παρακολουθήσετε προσεκτικά τις οδηγίες που θα σας δοθούν πριν δοκιμάσετε κι εσείς. Έτσι θα εξοικονομηθεί χρόνος και ενέργεια. Αν κουραστείτε ή σας πιάσει ζαλάδα κατά την εξέταση, ζητήστε λίγα λεπτά χρόνο για να ηρεμήσει η αναπνοή σας πριν δοκιμάσετε ξανά. Κάποια άτομα μπορεί να διαπιστώσουν ότι η εξέταση τους προκαλεί τάση για βήχα. Σε αυτή την περίπτωση δοκιμάστε πρώτα να καθαρίσετε το στήθος σας πριν προσπαθήσετε ξανά.

 

Τι συμβαίνει όταν τα αποτελέσματα της εξέτασης δείχνουν παθολογικά;

Ο γιατρός μπορεί να σας ζητήσει να εισπνεύσετε κάποιο φάρμακο, να περιμένετε 10 με 15 λεπτά και μετά να επαναλάβετε την εξέταση. Αυτό βοηθά το γιατρό να διαπιστώσει αν η τυχόν βλάβη στους πνεύμονες σας είναι αναστρέψιμη και η χορήγηση ενός εισπνεόμενου φαρμάκου θα βελτιώσει την αναπνοή σας. Η ανταπόκριση στο εν λόγο φάρμακο, γνωστό ως βρογχοδιασταλτικο, βοηθά τον γιατρό να διαπιστώσει αν έχετε άσθμα (που θα βελτιωθεί μετά το βρογχοδιασταλτικο) ή ΧΑΠ (που παρουσιάζει μικρότερη βελτίωση). Αν έχετε παρουσιάσει συμπτώματα παρομοια με αυτά του άσθματος στο παρελθόν μπορεί να έχετε άσθμα, ακόμη και αν η εξέταση σπιρομέτρησης είναι φυσιολογική. Αν είστε καπνιστής και η εξέταση σπιρομέτρησης είναι φυσιολογική, δεν παύετε να διατρέχετε υψηλό κίνδυνο για εμφάνιση ΧΑΠ, καρδιακής νόσου, εγκεφαλικών επεισοδίων και καρκίνου του πνεύμονα, συνεπώς θα πρέπει να ζητήσετε βοήθεια για να κόψετε το κάπνισμα. Αν υπάρχει μολυσμένος αέρας στο χώρο εργασίας σας, ακόμα και αν η εξέταση σπιρομέτρησης είναι προς το παρόν φυσιολογική, θα πρέπει να αποφεύγετε την εισπνοή σκόνης, καπνού, αναθυμιάσεων και χημικών ουσιών.

 

Θα χρειαστώ άλλες εξετάσεις;

Η εξέταση σπιρομέτρησης είναι σημαντική μέτρηση της λειτουργίας των πνευμόνων. Αν τα συμπτώματά σας έχουν διακύμανση (όπως λόγου χάρη στο άσθμα) μπορεί να σας ζητηθεί να επαναλάβετε την εξέταση σε διαφορετικές χρονικές στιγμές ώστε να γνωρίζετε ποιο είναι τα φυσιολογικό για εσάς αποτέλεσμα. Αν πάσχετε από κάποιο αναπνευστικό πρόβλημα (λόγου χάρη ΧΑΠ), η τακτική σπιρομέτρηση μπορεί να βοηθήσει στην παρακολούθηση της  κατάστασής σας. Ακόμα, μπορεί να σας ζητηθεί να κάνετε κάποιες επιπλέον εξετάσεις, αν ο γιατρός χρειαστεί να προχωρήσει τη διερεύνησή του, ώστε να σας ορίσει την κατάλληλη αγωγή.

Συνοπτικά , η σπιρομέτρηση είναι μια εύκολη, ασφαλής και φθηνή εξέταση που δίνει πολύτιμες πληροφορίες για την λειτουργία των πνευμόνων σας και συμβάλλει αποτελεσματικά στην διάγνωση αλλά και παρακολούθηση των πνευμονικών νοσημάτων.

iatros

…………   Στο ιδιωτικό ιατρείο του Πνευμονολόγου – Φυματιολόγου Πηγάκη Κωνσταντίνου, παρέχονται υψηλού επιπέδου ιατρικές υπηρεσίες. Η γνώση, η πείρα και η εξειδίκευση του ιατρού εγγυώνται την προσφορά ιατρικών υπηρεσιών υψηλής ποιότητας καθώς και σύγχρονων, προηγμένων και εξειδικευμένων θεραπειών σε κάθε ασθενή. 

   Τηλέφωνο Ιατρείου για Ραντεβού: 2815107970 – 2810373800