Καρκίνος του πνεύμονα

Καρκίνος πνεύμονα

Ο καρκίνος του πνεύμονα είναι η κύρια αιτία θανάτου από καρκίνο παγκοσμίως. Υπολογίζεται ότι προκαλεί περισσότερους θανάτους από ότι προκαλούν ο καρκίνος του μαστού, του προστάτη και του παχέος εντέρου μαζί. Ένας στους πέντε ασθενείς που κατέληξε από καρκίνο, έπασχε από καρκίνο στον πνεύμονα.

Οι βασικοί τύποι καρκίνου του πνεύμονα είναι 2, ο μη μικροκυτταρικός καρκίνος και ο μικροκυτταρικός καρκίνος του πνεύμονα. Το μεγαλύτερο ποσοστό ασθενών (περίπου το 85-90%) πάσχει από μη μικροκυτταρικό καρκίνο πνεύμονα.

 

Ποιοι νοσούν από καρκίνο του πνεύμονα;

Το κάπνισμα ευθύνεται για το 80% των περιπτώσεων καρκίνου του πνεύμονα. Οι καπνιστές διατρέχουν το μεγαλύτερο κίνδυνο για να νοσήσουν, ωστόσο μπορεί να συμβεί και σε άτομα που δεν έχουν καπνίσει ποτέ. Ο κίνδυνος να αναπτύξει ένας άνθρωπος καρκίνο του πνεύμονα αυξάνεται ανάλογα με το χρονικό διάστημα καθώς και με τον αριθμό των τσιγάρων που καπνίζει. Η διακοπή του καπνίσματος, ακόμα κι αν κάποιος υπήρξε καπνιστής για αρκετά χρόνια, μπορεί να μειώσει σημαντικά την πιθανότητα εμφάνισης καρκίνου του πνεύμονα. Έκτος από τους καπνιστές, κίνδυνο για εμφάνιση καρκίνου του πνεύμονα έχουν άτομα με επαγγελματική ή και περιβαλλοντική έκθεση σε τοξικούς παράγοντες, οι ασθενείς με Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ) ή πνευμονική ίνωση καθώς και άτομα με οικογενειακό ιστορικό καρκίνου πνεύμονα.

 

Συμπτώματα

Ο καρκίνος του πνεύμονα ειδικά στα αρχικά στάδια εμφανίζει μη ειδικά ή και καθόλου συμπτώματα γεγονός που καθυστερεί αρκετές φορές τη διάγνωση του. Στις περιπτώσεις που υπάρχουν συμπτώματα, αυτά μπορεί να είναι βήχας πού δεν υποχωρεί ή επιδεινώνεται, δύσπνοια (δυσκολία στην αναπνοή), αιμόπτυση (αποβολή αίματος με το βήχα ή και τα πτύελα), βράγχος φωνής, πόνος στο θώρακα, ανορεξία, ανεξήγητη απώλεια βάρους, υποτροπιάζουσες λοιμώξεις αναπνευστικού, αίσθημα αδυναμίας και καταβολής.

 

Διάγνωση

Εκτός από την κλινική εξέταση του ασθενούς, χρειάζεται συνήθως ένας συνδυασμός εξετάσεων, που περιλαμβάνουν την απλή ακτινογραφία και την αξονική τομογραφία θώρακος, καθώς και τη βρογχοσκόπηση. Μετά τη διάγνωση, τις περισσότερες φορές χρειάζεται περαιτέρω απεικονιστικός έλεγχος για τον καθορισμό του σταδίου της νόσου με ορισμένες από τις παρακάτω εξετάσεις: αξονική τομογραφία εγκεφάλου και κοιλίας, σπινθηρογράφημα οστών, μαγνητική τομογραφία εγκεφάλου ή PET-CT Scan.

 

Διαθέσιμες θεραπείες

Οι εξελίξεις στη θεραπεία του καρκίνου του πνεύμονα τα τελευταία χρόνια είναι ραγδαίες και έχουν βελτιώσει εντυπωσιακά την πρόγνωση των ασθενών. Οι διαθέσιμες θεραπευτικές επιλογές περιλαμβάνουν το χειρουργείο, τη χημειοθεραπεία, την ακτινοθεραπεία, τις στοχευμένες (targeted) θεραπείες και την ανοσοθεραπεία.

 

Η θεραπευτική προσέγγιση που ακολουθείται είναι εξατομικευμένη, δηλαδή διαφορετική για κάθε άτομο με καρκίνο του πνεύμονα και εξαρτάται από τον ιστολογικό τύπο του όγκου, την ύπαρξη ή μη συγκεκριμένων γονιδιακών μεταλλάξεων ή ανοσολογικών δεικτών, το στάδιο της νόσου καθώς και τη γενικότερη κατάσταση της υγείας του ασθενούς.

 

iatros

…………   Στο ιδιωτικό ιατρείο του Πνευμονολόγου – Φυματιολόγου Πηγάκη Κωνσταντίνου, παρέχονται υψηλού επιπέδου ιατρικές υπηρεσίες. Η γνώση, η πείρα και η εξειδίκευση του ιατρού εγγυώνται την προσφορά ιατρικών υπηρεσιών υψηλής ποιότητας καθώς και σύγχρονων, προηγμένων και εξειδικευμένων θεραπειών σε κάθε ασθενή. 

   Τηλέφωνο Ιατρείου για Ραντεβού: 2815107970 – 2810373800