Σύνδρομο Αποφρακτικών Απνοιών Υποπνοιών

Έλεγχος υπνικής άπνοιας – Σύνδρομο Απνοιών Υποπνοιών κατά τον ύπνο

Η υπνική άπνοια  ή πιο επιστημονικά το Σύνδρομο Απνοιών Υποπνοιών κατά τον ύπνο (ΣΑΥΥ) είναι μια σοβαρή διαταραχή της αναπνευστικής λειτουργίας, κατά την οποία η αναπνοή ενός ατόμου διακόπτεται κατά τη διάρκεια του ύπνου. Οι άνθρωποι με άπνοια κατά τον ύπνο σταματούν να αναπνέουν επανειλημμένα κατά τη διάρκεια του ύπνου τους, μερικές φορές εκατοντάδες φορές. Αυτό σημαίνει ότι ο εγκέφαλος – και το υπόλοιπο σώμα – δεν μπορεί να πάρει αρκετό οξυγόνο.

ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ: Η εξέταση ΔΕΝ ΔΙΕΝΕΡΓΕΙΤΑΙ στο Ιατρείο.

Ο κ. Πηγάκης αναλαμβάνει ωστόσο την καθοδήγηση και παραπομπή των ασθενών του οι οποίοι χρειάζεται να υποβληθούν σε έλεγχο για σύνδρομο απνοιών υποπνοιών στον ύπνο σε εξειδικευμένα δημόσια ή ιδιωτικά κέντρα τα οποία εκτελούν την εξέταση. Αναλαμβάνει επίσης την αξιολόγηση και κλινική ερμηνεία των αποτελεσμάτων τους της εξέτασης, την χορήγηση εξειδικευμένης θεραπείας και την χρόνια παρακολούθηση αυτών των ασθενών.

Υπάρχουν δύο τύποι άπνοιας κατά τον ύπνο:

 Η αποφρακτική άπνοια κατά τον  ύπνο (Obstructivesleepapnea – OSA): Η πιο κοινή από τις δύο μορφές της άπνοιας, προκαλείται από απόφραξη των αεραγωγών, συνήθως όταν οι μαλακοί  ιστοί στο πίσω μέρος του λαιμού συμπιέζονται  κατά τη διάρκεια του ύπνου.

• Κεντρική άπνοια κατά τον ύπνο (CentralsleepapneaCSA) : Σε αντίθεση με την  OSA, ο αεραγωγοί δεν είναι αποκλεισμένοι, αλλά ο εγκέφαλος αποτυγχάνει να ενεργοποιήσει τους μυς να αναπνεύσουν λόγω της αστάθειας στο αναπνευστικό κέντρο ελέγχου.

Σύνδρομο απνοιών-υποπνοιών ύπνου (ΣΑΥΥ) σε ενήλικες

H υπνική άπνοια ή πιο επιστημονικά το σύνδρομο απνοιών – υποπνοιών κατά τον ύπνο (ΣΑΥΥ) είναι μια πάθηση που χαρακτηρίζεται από πλήρη (άπνοια) ή μερική (υπόπνοια) διακοπή της αναπνοής κατά τον ύπνο. Για να θεωρηθεί αυτή η διακοπή ως παθολογική, θα πρέπει να υπερβαίνει σε διάρκεια τα 10 δευτερόλεπτα. Στη μεγάλη πλειοψηφία των περιπτώσεων η διακοπή της αναπνοής οφείλεται σε πλήρη ή μερική απόφραξη στο επίπεδο του φάρυγγα (κυρίως στην περιοχή πίσω από την μαλθακή υπερώα και τη γλώσσα), οπότε μιλάμε για αποφρακτικό ΣΑΥΥ..

Η αποφρακτική άπνοια ύπνου είναι συνηθισμένη και αποτελεί ανεξάρτητο παράγοντα κινδύνου για ατυχήματα με αυτοκίνητα και καρδιαγγειακές παθήσεις.

  1. Οι εξετάσεις άπνοιας ύπνου στο σπίτι μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να υποστηρίξουν, αλλά όχι να αποκλείσουν, τη διάγνωση αποφρακτικής άπνοιας στον ύπνο.
  2. Η πολυσωματοκαταγραφική μελέτη συνιστάται σε ασθενείς με γνωστό ή εικαζόμενο ιστορικό εγκεφαλικού επεισοδίου, νευρομυϊκή ή πνευμονική διαταραχή με υποαερισμό ή συμφορητική καρδιακή ανεπάρκεια ή σε άτομα που χρησιμοποιούν οπιούχα.
  3. Η συνεχής θετική πίεση των αεραγωγών (CPAP) θεωρείται θεραπεία πρώτης γραμμής για συμπτωματική ή μέτρια έως σοβαρή αποφρακτική άπνοια ύπνου.
  4. Η χρήση εναλλακτικών θεραπειών (συσκευές προώθησης κάτω γνάθου και διάφορες χειρουργικές επιλογές) για ασθενείς που αδυνατούν να χρησιμοποιήσουν την CPAP θα πρέπει να εξετάζεται σε εξατομικευμένη βάση, σε σχέση με τη φύση της απόφραξης, τους ειδικούς για τον ασθενή παράγοντες και τις προτιμήσεις των ασθενών.
  5. Οι συνιστώμενες αλλαγές στον τρόπο ζωής περιλαμβάνουν συμβουλές για την απώλεια βάρους σε υπέρβαρους και παχύσαρκους ασθενείς, αποφυγή φαρμάκων και ουσιών  που προάγουν τη χαλάρωση των ανώτερων αεραγωγών (π.χ. αλκοόλ, βενζοδιαζεπίνες και ναρκωτικά),  καθώς επίσης παροχή αντίμετρων για τον κίνδυνο της οδήγησης κατά την διάρκεια αυτών των συμπτωμάτων  (π.χ.υπνηλία).

Σημεία και συμπτώματα τα οποία θέτουν την υπόνοια της αποφρακτικής άπνοιας ύπνου.

  • Δυνατό ή παθολογικό ροχαλητό.
  • Ημερήσια υπνηλία.
  • Μη αναζωογονητικός ύπνος ανεξάρτητα από την διάρκειά του.
  • Ανεξήγητη ημερήσια  κούραση (χωρίς να προηγείται δραστηριότητα).
  • Νυκτουρία.
  • Aφυπνίσεις με αίσθημα πνιγμού και ανάγκη για αέρα.
  • Ξηροστομία κατά την αφύπνιση.
  • Πρωινή κεφαλαλγία.
  • Μείωση μνήμης –συγκέντρωσης.
  • Σεξουαλικές διαταραχές
  • Δείκτης Μάζας Σώματος  > 30.
  • «Γεμάτο» στοματοφάρυγγα.
  • Περίμετρος λαιμού: άνδρες > 43cm   γυναίκες > 38cm.

Τι συμβαίνει κατά την διάρκεια των απνοϊκών επεισοδίων που τα καθιστά επικίνδυνα;

Καταρχήν μειώνεται ο κορεσμός της αιμοσφαιρίνης με επακόλουθο την μειωμένη παροχή οξυγόνου στα βασικά όργανα. Τα αναπνευστικά επεισόδια προκαλούν έκλυση επεισοδίων βραδυ/ταχυκαρδίας ή και άλλων αρρυθμιών. Επιπρόσθετα πολλά αναπνευστικά επεισόδια τελειώνουν με μικροαφυπνίσεις του εγκεφάλου, γεγονότα που καταστρέφουν την μικροαρχιτεκτονική του ύπνου και οδηγούν σε ημερήσια συμπτώματα ακόμη και επί ύπνου ικανής διάρκειας.

Θεραπευτικές επιλογές για την αποφρακτική άπνοια ύπνου

Επί του παρόντος, η θεραπεία συνιστάται για όλους τους ασθενείς με AHI (apnea-hypopnea index, AHI) ≥ 15 επεισόδια ανά ώρα, καθώς και για άτομα με AHI 5 – 14 συμβάντα την ώρα αλλά με συμπτώματα υπνηλίας, διαταραχής της διάθεσης, ή αϋπνίας με συνυπάρχουσες καταστάσεις όπως υπέρταση, ισχαιμική καρδιοπάθεια ή ιστορικό εγκεφαλικού επεισοδίου.

Η πιο αποτελεσματική θεραπεία για τη μείωση της αποφρακτικής άπνοιας κατά τον ύπνο είναι η θετική πίεση των αεραγωγών (PAP) που εφαρμόζεται τοποθετώντας μία μάσκα στη μύτη ή το στόμα (ή και τα δύο) που χρησιμεύει για την απελευθέρωση του ανώτερου αεραγωγού. Η συνεχής θετική πίεση των αεραγωγών (CPAP) παρέχει ένα σταθερό επίπεδο θετικής πίεσης σε όλη την διάρκεια της αναπνοής (εισπνοή-εκπνοή).

Ασθενείς με ήπια αποφρακτική άπνοια κατά τον ύπνο που αρνούνται ή αδυνατούν να χρησιμοποιήσουν συσκευή CPAP μπορεί να είναι υποψήφιοι για μια συσκευή στόματος για να προωθήσουν την κάτω γνάθο, τη θεραπεία θέσης (αποφεύγοντας την ύπτια θέση ύπνου) ή τη χειρουργική διόρθωση του φάρυγγα. Σε μία τυχαιοποιημένη, ελεγχόμενη δοκιμή, η CPAP αποδείχθηκε ότι είναι αποτελεσματικότερη από έναν νάρθηκα στην κάτω γνάθο, μειώνοντας την AHI, αλλά η συμμόρφωση ήταν μεγαλύτερη με την στοματική συσκευή. Συνιστώνται ρυθμιζόμενοι νάρθηκες προαγωγής της κάτω γνάθου σε ασθενείς με ήπια έως μέτρια αποφρακτική άπνοια ύπνου που δεν μπορούν να χρησιμοποιήσουν CPAP. Ωστόσο, η μακροχρόνια χρήση των συσκευών μπορεί να μεταβάλει την απόφραξη των δοντιών.
Οι ιδανικοί υποψήφιοι για αυτές τις χειρουργικές επεμβάσεις είναι τα νορμοβαρή άτομα με ανωμαλίες στις κρανιοπροσωπικές δομές (π.χ. μια υποπλαστική γνάθο).

 

Ποιες είναι οι επιπτώσεις της υπνικής άπνοιας;

Εάν αφεθεί χωρίς θεραπεία, η άπνοια κατά τον ύπνο μπορεί να οδηγήσει σε έναν αυξανόμενο αριθμό προβλημάτων υγείας, όπως τα εξής:

• Υψηλή αρτηριακή πίεση

• Αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο

• επιθέσεις καρδιακή ανεπάρκεια, καρδιακή αρρυθμία, και η καρδιά

• Διαβήτης

• Κατάθλιψη

• Επιδείνωση της διαταραχής ελλειμματικής προσοχής / υπερκινητικότητας – ΔΕΠΥ (Attention-Deficit Hyperactivity Disorder – ADHD)

Επιπλέον, η χωρίς θεραπεία άπνοια κατά τον ύπνο μπορεί να είναι υπεύθυνη για την κακή απόδοση στις καθημερινές δραστηριότητες, όπως στην εργασία και το σχολείο, τροχαία ατυχήματα, και σχολικές επιδόσεις σε παιδιά και εφήβους.

 

 

Συμπτώματα της άπνοιας κατά τον ύπνο

Με την άπνοια του ύπνου, υπάρχουν συμπτώματα που μπορεί να παρατηρήσετε εσείς  και συμπτώματα που μπορεί να παρατηρήσουν άλλοι ,όταν είστε κοιμισμένοι.

Τα συμπτώματα μπορεί να παρατηρήσετε περιλαμβάνουν:

• Η υπερβολική υπνηλία κατά την ημέρα.

• Αφύπνιση με ένα συναίσθημα μη ξεκούρασης και ανανέωσης μετά τον ύπνο, προβλήματα με τη μνήμη και τη συγκέντρωση, αίσθημα κόπωσης, και αλλαγές στην προσωπικότητα.

• Πρωινούς  ή νυκτερινούς πονοκεφάλους. Περίπου τα μισά από τα άτομα με υπνική άπνοια αναφέρουν πονοκεφάλους.

• καούρα ή μια πικρή γεύση στο στόμα το βράδυ.

• πρήξιμο των ποδιών.

• Αφύπνιση  κατά τη διάρκεια της νύχτας για να ουρήσετε.

• Εφίδρωση και πόνο στο στήθος, ενώ κοιμάστε.

Συμπτώματα μπορεί οι άλλοι να παρατηρήσουν όταν εσείς κοιμάστε, περιλαμβάνουν:

• Επεισόδια διακοπής της  αναπνοής (άπνοια), το οποίο μπορεί να συμβεί από μόνο 5 φορές την ώρα (ήπια άπνοια) ως περισσότερο από 50 φορές την ώρα (σοβαρή άπνοια). Το πόσα επεισόδια έχετε καθορίζει και τη βαρύτητα της υπνικής άπνοιας που έχετε

• Δυνατό ροχαλητό. Σχεδόν όλοι οι άνθρωποι που έχουν υπνική άπνοια ροχαλίζουν. Αλλά όλοι οι άνθρωποι που ροχαλίζουν δεν έχουν υπνική άπνοια.

• Ανήσυχα τινάγματα και στροφή του σώματος κατά τη διάρκεια του ύπνου.

• Νυκτερινές περίοδοι  δύσπνοιας.

 

iatros

…………   Στο ιδιωτικό ιατρείο του Πνευμονολόγου κ.  Πηγάκη Κωνσταντίνου, παρέχονται υψηλού επιπέδου ιατρικές υπηρεσίες. Η γνώση, η πείρα και η εξειδίκευση του ιατρού εγγυώνται την προσφορά ιατρικών υπηρεσιών υψηλής ποιότητας καθώς και σύγχρονων, προηγμένων και εξειδικευμένων θεραπειών σε κάθε ασθενή. 

   Τηλέφωνο Ιατρείου για Ραντεβού: 2815107970 – 6940275080